Matkaopas pääkaupunkiseudulle

Viime vuonna tuli kuvattua paljon erilaisia toimeksiantoja. Oli henkilökuvausta, tapahtumakuvausta, mainoskuvausta, tuotekuvausta, bändikuvausta jne. Yksi isoimmista ja mieleenpainuvimmista toimeksiannoista tuli LähiTapiola Pääkaupunkiseudulta. He olivat tekemässä kirjaa pääkaupunkiseudun matkakohteista ja pyysivät minua kuvaamaan kirjaan henkilö- sekä kuvituskuvia. Kirjassa esitellään erilaisia mielenkiintoisia lokaatioita, joita heidän henkilökuntansa oli ehdottanut.  Minun tehtävänäni oli kuvata muun muassa kokoaukeaman kuvia, joissa kohdetta ehdottanut henkilö oli itse mukana. Huumoriakin kuvissa kuulemma sai olla. Kuvauskohteita olivat mm. Haltialan tila, Dammers teehouse, Tavastia, Jaskan-grilli, jne.

Kirja putkahti painosta nyt tammikuussa ja hienohan siitä tuli. Kirjan ulkomuoto on 1:1 joten vaaditun valokuvan muoto oli epätyypillinen 2:1, mikä selittää valittujen kuvien pitkulaisen muodon. Kuvattaessa joutui hiukan miettimään, kuinka paljon  kameran kuvaama ala leikkautuisi itse kirjassa. Lisäksi kuvan päälle laitettaisiin info-ruutu, joten päätin kuvata niin, että pääkohde sijoittuisi aukeaman toiselle sivulle ja vastakkaiselle jäisi ”tyhjää” tilaa tekstiä varten.

Annika oli ehdottanut Haltialan tilaa ja hänet valokuvasin ensimmäisenä. Haltialassa oli vaikka mitä mahdollisuuksia ja ideoista oli runsaudenpula. Otimme pyöräilykuvia, sillä tilan lähiympäristössä on erinomaiset pyöräilymaastot ja Annika on kova pyöräilemään. Menimme myös aurinkokukkapellolle, mutta paras kukkimisaika oli jo ohi. Pelto oli vähän mutainen, joten toivottavasti Annika sai valkoiset tennarinsa puhtaiksi. Minun suosikkini oli ”possu-rodeo”, mutta päädyimme käyttämään lammaskuvaa, joka toisi Haltialan fiiliksen parhaiten esiin. Lampaat olivat yhteityöhaluisia juuri sen verran, että sain pari kuvaa otettua, sitten ne vaelsivat matkoihinsa.

Haltialan tila

Haltialan tila

Haltialan tila

Haltialan tila

Haltialan tila

Haltialan tila

Kuvituskuva-LähiTapiola Pääkaupunkiseutu-Haltiala-1.jpg

Laura on intohimoinen teen ystävä ja hänen kohteensa oli Dammersin teekauppa.  Minulle oli tullut jo ennen kuvausta mieleen ajatus Laurasta nuuskimassa teepurkin aromeja. Paikan päälle päästyään ei paljon nokka tuhissut, kun kuvat oli otettu. Teepurkit hyllyllä muodostivat hienon taustan ja paikan omistaja nostamassa seuraavaa purkkia nautittavaksi kruunasi kuvan ja tuo hienosti esiin paikan ilmapiirin ja hyvän asiakaspalvelun.

Dammers Teehouse

Dammers Teehouse

Viimeisestä Tavastiassa käynnistä olikin jo vierähtänyt melkoinen tovi, mutta syksyllä pääsi verestämään muistoja ja vieläpä ihan back-stagella. Sami oli ehdottanut Tavastiaa, joten eipä muuta kuin kuvauslupaa anomaan ja kuvauspäivää sopimaan. Mielessäni oli kuva Tavastian legendaarisesta seinästä, joka on täynnä bändien nimikirjoituksia. Luonnollisesti keikka-aikaan kuvaus ei onnistunut, mutta halusin tuoda keikkamaista fiilistä, joten sijoitin yhden salaman näkyviin taustalle varustettuna punaisella filtterillä. Se korostikin mukavasti jo muuten punaista seinää. Rock’n Roll henkeä saatiin lisää Samin asennosta ja horisonttia vähän vinoon kallistamalla.

Tavastia

Tavastia

Jaskan-grilli on maailman kuulu nähtävyys, sillä onhan se päässyt ulkomaalaisiin dokumenttiohjelmiinkin mukaan.  Tästä grillistä Töölöläiset asukkaatkin ovat ylpeitä, kuten eräs henkilö asian ilmaisi ohi mennessään, kun näki meidät kuvaamassa. Jaskan grilli oli toimitusjohtaja Jukka Kinnusen ehdotus. Kun kuulin tästä keikasta ja esimerkkinä mainittiin tämä kohde, minulle nousi hymy kasvoille ja näin mielessäni henkilön grillin edessä haukkaamassa lihapiirakkaa.  Malttamattomana hykertelin päästä toteuttamaan kuvaa. Kuvausiltaa jouduttiin siirtämään kerran sään takia, mutta kyseisenä iltana ilma oli täydellinen. Taivas oli juuri sopivan sininen. Ja saatiinhan hallituksen puheenjohtajakin sopivasti taustalle. Niin ja pitihän se lihis nakeilla syödä, kun oli hyvää seuraakin tarjolla onnistuneen kuvauksen päätteeksi.

Jaskan Grilli

Jaskan Grilli

Kaiken kaikkiaan projekti oli hieno kokemus. Mallit heittäytyivät rooleihin esimerkillisesti ja yhteistyö toimi LähiTapiola Pääkaupunkiseudun kanssa hyvin. Erityiskiitos Laura Kauppiselle. Tätä projektia oli ilo tehdä!